Minden amit egy kamionosnak és egy kamionosról tudni kell

TRUCKDRIVER - A KAMIONOS ÉLETPÁLYA

TRUCKDRIVER - A KAMIONOS ÉLETPÁLYA

Hogyan legyünk Kamionosok?

2015. november 21. - Truckdriver

truck_driver_in_cab_cropped.pngA Kamionossá váláshoz vezető út első lépése a szakma iránti elhivatottság, mert ha valakiből ez hiányzik, soha nem válik belőle igazi Kamionos. Én már kiskoromban autókkal és kamionokkal játszottam és ez irányú érdeklődésem az évek során töretlenül meg is maradt. Az ABC betűinek letétele után (A,B,C,E jogosítványok), a PÁV alkalmassági vizsgán úgy vélték alkalmas lehetek arra, hogy Kamionos váljon belőlem. De a képesítéseknek itt még nincsen vége.

Letettem a belföldi és nemzetközi árufuvarozói vizsgát, amit most felváltott a GKI igazolvány, letettem az ADR képesítést és pár éve igényeltem digitális sofőr kártyát is. Mindezen papírok megszerzését követően már jogosult voltam munkát vállalni egy szállítmányozó vállalatnál. 

A szükséges képesítések megszerzése bár hosszadalmas, de ugyanakkor befektetésnek tekintendő mind szakmai mind pedig pénzügyi szempontból. A képesítések természetesen nem nyújtanak megfelelő gyakorlati képzést, azokat a kollégáktól, továbbképzéseken és önképzésen keresztül lehet elsajátítani. Kezdőként sok kihívással fogsz találkozni, de bátran kérdezz és kérj segítséget tapasztaltabb kollégáidtól. Merj kiszállni a fülkéből és megnézni milyen messze van még a rámpa, vagy az ereszcsatorna elég magasan van-e ahelyett, hogy összezárt fogakkal és kinyitott fülekkel várod, hogy megállítson a rámpa vagy az ereszcsatorna. A 3,8 méter magas hídra, nem véletlenül írják rá, hogy nem 4 méter magas. Nagyon sokan elkövetik a hibát - és nem csak fiatal, friss jogosítvánnyal rendelkezők -, hogy annyira rutinosnak tartják magukat, hogy tükörből mindent megoldanak. Sokszor ez a drágább megoldás. 

Egy kedves ismerősön zöldfülűként részt vett egy haszongépjármű gyártó által szervezett vezetéstechnikai versenyen, ahol Magyarország legjobb sofőrjét keresték. A versenyzők egy délelőtt erejéig, amíg mindenki teljesíti az ügyességi pályát, össze voltak zárva, Kezdőként hallgatva a rutinosabbak történeteit bizony elgondolkodott, van-e egyáltalán keresnivalója a versenyzők között. Amikor a nyerges szerelvénnyel történő tolatás a szlalom pályán és különféle járműkezelési gyakorlatokra került a sor, akkor derült csak ki, hogy kinek mennyire van elképzelése a jármű kezeléséről. Annyit elárulok, hogy sokan elvéreztek.

Nem az tesz valakit Kamionossá, hogy tud egyenesen menni 92-vel az autópályán tempomat-tal, hanem, hogy miként viszonyul a szakma iránt, mennyire akar napról napra fejlődni és jobban végezni azt, ami mellett elhivatott. 

További érdekességek a Facebookon.

süti beállítások módosítása