Minden amit egy kamionosnak és egy kamionosról tudni kell

TRUCKDRIVER - A KAMIONOS ÉLETPÁLYA

TRUCKDRIVER - A KAMIONOS ÉLETPÁLYA

Kik azok a kamionsofőrök?

2015. november 20. - Truckdriver

55fe3d80f04ff.jpg

Ha valahol meghalljuk azt a szót, hogy kamionsofőr, teljesen nyilvánvalóan egy pocakos, szakállas ember ugrik be elsőre. Kamionosnak lenni kaland, életforma és kihívás. Minden nap más és más kihívásokkal kerülsz szembe, azonban a rutinosak úgy űzik a szakmát, mintha PET palackot pakolnának egyik ládából a másikba. Megtalálják a lerakó és felrakó cégeket, még ha rossz címet is kapott vagy a cég közben pár utcával arrébb költözött.

Rendelkezik egy alap, elsősorban angol vagy német nyelvtudással (de az orosz sem hátrány), amely éppen elegendő ahhoz, hogy megértesse magát külföldön, és a sokszor elhúzódó rakodási idő ellenére sem háborog a raktárossal, hiszen a sofőr minden esetben a céget, illetve a cég megbízóját képviseli.

Természetesen a szakmában eltöltött 27 évem során nem állítom, hogy minden helyzetben a megfelelő hangnemben jeleztem a raktárosnak, hogy már indulnék, de törekedtem rá és ezzel sok időt takarítottam meg. A raktárban a raktáros a főnök, az irodában az irodavezető a főnök, a kabinomban pedig én vagyok a főnök. A kamionozásnak, mint minden más munkahelynek, megvannak azok írott és íratlan szabályai, melyeket be kell tartani. A jogszabályok, irányelvek és vállalati szabályok egy alapot biztosítanak a kezdő gépjárművezetők számára, melyek mentén tudja végezni a munkáját. Az íratlan szabályokkal már más a helyzet. Ezek főként az évek során szerzett tapasztalatokból alakultak ki, mások által elmondott vagy megélt helyzetekből levont következtetésekből alakultak ki és természetesen folyamatosan változnak. A kommunikáció és a szakmával kapcsolatos információk folyamatos követése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy valaki mennyire tud érvényesülni a szakmában. Egyik barátom szerint, olyan ez, mint az könyvelői szakma. Szabályokon és tapasztalaton múlik az egész. Ha ismered a szabályokat, van tapasztalatod a kialakult gyakorlatban, akkor megfelelően tudod végezni a munkádat.

A jól megtervezett útvonal és a korrekten kiszámolt vezetési- és pihenőidő nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél eredményesebb legyél a munkádban és a munkáltatód is megbecsüljön. Ha például tudod, hogy mondjuk az egyik kereked kopottabb, mint kellene, vagy pár perccel tovább vezettél tegnap, mint kellett volna, akkor nem kockáztatod meg, hogy az este 10 és reggel 6 között nyitva lévő kontrollos parkolón áthaladsz. Az könyvelő sem igényli vissza azt az Áfát, amire nem vagy jogosult.

A sofőr szakmát ugyanúgy nagy odafigyeléssel és ésszel kell végezni, mint bármely más munkát. Nem elég hozzá egy jogosítvány és egy alkalmassági bizonyítvány, attól még nem lesz senki Kamionos. A Kamionos tudja, hogy mit és miért csinál, ismeri a következményeit és vállalja a felelősséget azért, amiről úgy gondolta az a helyes út.

 

 

 

süti beállítások módosítása